Hem

fredag 3 oktober 2014

Ny svensk regering i Sverige - då blir det räfst och rättarting...

Det första som händer när ministrar tillträder i Sverige är att de får frågorna om liken i garderoben. Har du haft kontakt med kronofogden, har du rökt på, har du jobbat svart, har du betala svart med mera med mera. Inte att förglömma den viktigaste - har du betalat TV-licensen?

De flesta människor har säkert gjort något dumt någon gång i sitt liv som skulle omfattas av den här typen av frågor. De flesta människor gör dumheter under ett liv, det är mänskligt. Det kan vara otur och allmän klantighet. Att hamna i situationer som inte alltid passar in i det perfekta ministerbakgrundslivet är mänskligt. Därmed inte sagt att det är OK att fuska och vara allmänt klandervärd i sitt handlande, men vissa små episoder kan vi allt förlåta. Men icke när pressen får chansen att jaga runt, då är standardfrågan 1A - har du några lik i garderoben. När Hillevi Engström tillträdde sin post som arbetsmarknadsminister för några år sedan så fick hon också frågan förstås. Har du några lik i garderoben? Hon svarade - jag har varit polis och hållit mig inom lagens råmärken. Jag tror inte att jag har några lik i garderoben om inte ni gör något till lik så har jag inga sa hon. Det var ett redigt svar. För grejen är den att nu när jakten påbörjats så är den inte alltid rättvis. Ty vissa ministrar klarar sig undan och andra inte.

Vore det inte lite mer intressant att försöka teckna något djupare porträtt av personerna som nu utsetts till ministrar och försöka få fram vad de går för istället för att fråga om de har gått mot rött ljus? Söka fram något bra som har gjorts eller är tänkt att göras? Bara som en idé. Det finns något unket i att bara racka ner på folk och slita dem i stycken bara för att de plötsligt blev ministrar. Som om de vore tillåtet byte och inte människor längre. Att sätta dit dem för dåligt jobb är en annan sak och mer rättvist. Men det här alldagliga. Tveksamt.

Nu har vi den här regeringen och får rätta oss efter det. Tills det blir skifte och det kan det bli fortare än kvickt för så stark grund att stå på har den inte.

AB SVD Lena Mellin


, , , ,

1 kommentar:

  1. Helt min inställning också....
    Kommer att skriva om detta.

    SvaraRadera