Hem

fredag 3 oktober 2014

Förhandlingar om makten pågår även i kommunerna...

Så blev Stefan Löfvens regering presenterad. Många ministrar blev det och vi får väl avvakta och se vad det blir av det hela. Överraskningen var Alice Bah Kunke. Det är en duktig tjej och även om man kommer ihåg henne från barn-TV så har hon hunnit med att ha många tunga uppdrag därefter. Så kan man undra var Jämtin tog vägen. Det är socialdemokraterns huvudvärk trots allt.

Moderaterna i oppositionen har redan laddat upp med en skuggregering där synnerligen skarpa moderater kommer att vara ledande talesmän. Man ska inte förkasta att de efter 8 år i regeringsställning skaffat sig ett stort försprång vad gäller att agera i den politiska verkligheten.

Det talas inte så mycket om det men i kommunerna pågår samma sak just nu. Maktfördelning. Vilka ska leda? Det är inte självklart. Förhandlingar om allianser och vem som ska få den och den positionen pågår för fullt nu. Många kommuner fick sig en rejäl kalldusch i valet. Den som man trodde säkra positionen visade sig inte vara så säker. Här i Österåker tillkom två nya partier. Sverigedemokraterna och Skolpartiet och Socialdemokraterna gick framåt med två mandat och Moderaterna och Folkpartiet tappade fyra respektive två mandat. 

Så den allians som tidigare ledde här är allt annat än självklar. Liknande situationer återfinns i många andra kommuner. Det kommer att bli svårare att leda när många ska vara med och röra i grytan. Ställer större krav på ledargenskaper och tillit till omgivningen. För närvarande pågår förhandlingar om vilka som ska regera ihop. Blir det en majoritet överhuvudtaget? Kommer man att skaffa övertag med hjälp av SDs två mandat. De har enligt uppgift sagt att de gärna stöttar moderaterna för att det är på riksplanet de ville ha igenom sin politik. Vad de vill i kommunen förtäljer inte historien då de inte bedrivit någon nämnvärd valrörelse. Det har dock en del andra partier gjort men trots detta så har de tappat. Intressant att fundera över vad som pågår i väljarnas huvud. Att skolfrågan är stor här visar Skolpartiets framgångar på ett mandat och väldigt många röster fick de ihop.

Sen återstår då bara kampen om positionerna. Vem ska vara KSO? Är den sittande självklar? Det är en åtråvärd post både ur makt- och arvodessynpunkt. Och var säker på att ingen överger en sådan plats utan att slåss för den. Vem och vilka partier ska ha presidieposter och annat. Det blir huggsexa som efter varje val. När var och en tagit sitt av de så åtråvärda välarvoderade uppdragen så blir resten över till kreti och pleti,  det vill säga fritidspolitikerna. Det är inte ovanligt alls att de som sitter i förhandlingsgrupperna tar de fina uppdragen själva. För att visa sitt maktövertag så kan man göra så att alla nämndpositioner väljs varje år så att det går att byta ut den som man inte gillar. Det brukar dock inte gälla kommunstyrelsen, vilket är den nämnd som borde bytas ut oftare eftersom det är där det tunga ansvaret ligger. Det är viktigt med kontinuitet, men det borde gälla för alla. Man ska bygga en stabil grund för framtiden.

Kommunernas styrning är minst lika spännande som socialdemokraternas regeringsbildning. Håll ögonen på den.

Nu är det strid på kniven för många som kanske kan mista sina uppdrag...


SVDLäs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

  1. Alice Bah Skunke -> Alice Bah Kunke

    SvaraRadera
  2. Tack Jerker - tangenterna går lite snabbt - jag har ändrat.

    SvaraRadera