Hem

onsdag 3 december 2014

Halva grisen på bordet...

Ett barndomsminne är när den nyslaktade halvan av grisen låg på köksbordet. I köket fanns min mamma och hennes systrar. Alla heltidsarbetande, men när julmaten skulle på bordet så gällde riktiga grejor och de slet tillsammans med handjagade köttfärskvarnar och stoppade korv och rörde i grytorna. Hela natten lång pågick det här.


Det blev korv och pastejer, skinka och grisfötter och jag vet inte vad. Sillinäggningarna var på gång, det handlade mest om inlagd sill på den tiden. En sort och hemligt recept, vilket jag med åren klurat ut är detsamma som det som står på Abbas sillburkar. Bröd, bullar och kakor bakades parallellt.

Men överhuvudtaget handlade det om det som nu kallas "slow-food" och visst måste det ha tagit på krafterna men å andra sidan fanns det en skön gemenskap i den här processen. Jag minns väl mina mostrars och min mammas skrattande och skämtande. Efter någon liten sillnubbe blev det ännu roligare i köket. Barnen fick julmust och skinkmacka förstås och vi hängde alltid runtomkring det här matlagandet. Det var väldigt kul på alla sätt. Det är faktiskt just den varma och hjärtliga gemenskapen i köket som är det starkaste julminnet från barndomen.

Jag blir alltmer övertygad om att det var bättre mat vi fick, godare och riktigare på något sätt. Man slapp också alla dess E-tillsatser, varav vissa är bra och andra dåliga. Det var också lättare att känna på doften om maten var ätbar eller ej.

Numera går jag inte så långt som till att köpa halva djur, inte efter att som ung husmor med höga ambitioner ha köpt en halv kalv och bjudit grannarna på fin oxfilémiddag och det först när det låg på tallriken visade sig var den sega bit man gör salta biten på. I okunskap så trodde jag att det var den som var filén, den var så rund och snygg. Någonstans fanns det ett stort hål i kompetensen här...

Nåväl, ett köttbulletips för den som fortfarande vågar köpa köttfärs. Själv köper jag min av handlaren i kvarteret som maler medan man ser på, det känns säkert, är en tia dyrare per kilo, men å andra sidan så smälter inte hälften bort när den tillagas..

Hur som helst - köttbullrecept.

Lägg köttfärsen i en bunke, häll i ett ägg, salta och peppra ordentligt.
Gör köttbullar i den storlek du önskar
Stek dem runt om i en pannna på spisen och låt dem sedan bli färdiga på en långpanna i ugnen, ungefär 200 grader.

Inga tillsatser, inget ströbröd, ingen lök.
Bara rena köttbullar.

Det är mycket gott... att äta som de är, på smörgås med saltgurka, mums.

1 kommentar:

  1. Jag gör nu mina köttbullar (eller frikadeller som det heter på danska) med 1/4 mjöl, mjölk för konsistensen, och MASSOR av lök.

    SvaraRadera